Paspoortcontrole op bussen naar Duitsland

nieuws

EU-landen willen dat internationaal bus- en treinverkeer strenger gecontroleerd wordt. Vooral Nederland, Duitsland en België willen dat men alleen nog kaartjes kan kopen met een geldig legitimatiebewijs.

Met de maatregel wil het ministerie van Veiligheid en Justitie dat criminelen en terroristen moeilijker van het ene EU-land naar het andere kunnen reizen. Op die manier is bekend wie er met de boot, trein of bus reist, het  is een idee van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon.

Het idee moet in 2018 in België gerealiseerd zijn, zij willen dit idee eind januari voorleggen tijdens een EU-overleg. Nederland en Duitsland zouden o.a. interesse hebben in dit plan.

Voor Stadjers zou dit plan belemmerde  gevolgen hebben, onder andere de Flixbus en de Wiederline naar Leer zouden dan ID-controles hebben. Meerdere vervoersbedrijven hebben aangegeven niet enthousiast te zijn over de plannen. Zij zijn bang voor extra werklast, vertragingen en nadelen voor reizigers.

Deel dit artikel: