Onderzoek naar nieuwe genetische technologie

nieuws
foto: Bob de Vries

Ethicus Jeantine Lunshof, van het UMCG en de Harvard Medical School, leidt een onderzoek naar de introductie van een geheel nieuwe methode om de ziekte van Lyme uit te bannen.

Voorafgaand aan mogelijke toepassing van genetische immunisering van muizen op eilanden voor de kust van Boston onderzoekt Lunshof een nieuwe manier om de lokale bevolking actief bij het wetenschappelijke onderzoek te betrekken. Lunshof onderzoekt de gevolgen van nieuwe genetische technieken. Een van die nieuwe technieken is genome editing, een methode voor het aanbrengen van uiterst precieze veranderingen in het genoom van organismen. Het is mogelijk om genetisch aangepaste insecten of dieren in het wild uit te zetten om bepaalde ziekten te bestrijden. De vraag is welke gevolgen dit heeft en of dit verantwoord is. Een concreet plan richt zich op de ziekte van Lyme, die via met een bacterie besmette teken wordt overgebracht.

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om muizen, die als gastheer dienen voor de teken, antistoffen te laten maken tegen de Lyme-bacterie. Deze muizen zijn dan immuun en kunnen niet meer met de bacterie geïnfecteerd worden. Omdat het vaccineren van alle individuele muizen praktisch gezien onmogelijk is, hebben de onderzoekers door middel van genome editing de immunisatie overerfbaar gemaakt, zodat alle nakomelingen van die genetisch aangepaste muizen immuun zijn voor de Lyme bacterie.