Noordlaren heeft 2,5 centimeter ijs

nieuws
Foto: Wolter Deelman

Op de skeelerbaan in Noordlaren ligt dinsdagochtend zo’n 2,5 centimeter ijs. “We hebben de afgelopen nacht hard doorgewerkt, maar of het genoeg is?”

“Op schaatsen komen we sowieso”, zegt ijsmeester Gezienus van Iren van ijsvereniging De Hondsrug in het NPO Radio 1-programma Dit Is De Nacht. “Maar of deze ijslaag ook genoeg is voor een marathon op natuurijs? Straks in de ochtend zal een ijsmeester van het KNSB het ijs keuren. Daarna krijgen we snel genoeg duidelijkheid.”

Grootste concurrenten lijken Arnhem en Haaksbergen te zijn. In laatstgenoemde plaats lag maandag al ruim een centimeter ijs. “Wij moesten afgelopen nacht volledig opnieuw beginnen. In de nacht van zondag op maandag zijn we ook in touw geweest, maar omdat het maandag overdag dooide, was het ijs op een deel van de baan grotendeels verdwenen.” Feit is daarentegen wel dat Groningen afgelopen nacht de laagste temperaturen van het land kende. Om 03.40 uur was het kwik gedaald naar -9,4 graden. In Twente en in de regio Arnhem moest men het doen met lichte vorst.