Missie naar Mars? Eerste stop Antarctica

Omdat ruimtereizen steeds dichterbij komt, rijst de vraag: ‘Hoe bereiden we ons voor?’ De RUG start aankomende 13 februari met seminars waarin deze vraag beantwoord wordt. 

Het eerste deel van de serie wordt gegeven door Thu Jennifer Ngo-Anh. Deze onderzoekster van de ESA zal uitleggen welke methoden en techniek ervoor kunnen zorgen dat de mens zo veilig mogelijk door de ruimte reist. Zij onderzoekt hoe een mens zo optimaal mogelijk kan functioneren, hoe voedingsstoffen volledig kunnen werken en hoe de ruimtevaarders met maanstof en straling om moeten gaan.

Het tweede deel wordt gehouden op 27 februari. Hier vertelt Floris van den Berg wat voor effect langdurige kou, isolement, weinig daglicht en zuurstoftekort heeft op het menselijk gestel. De Nijmeegse arts heeft hiervoor een jaar op Antarctica getrotseerd, in opdracht van de ESA.

Indien u zelf ambities heeft om naar Mars te gaan bent u op maandag 13 februari en maandag 27 februari van harte welkom in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.