Jonge Democraten zijn gezeur Haren zat

De Jonge Democraten hebben woensdagmiddag duidelijk gemaakt dat Haren binnenkort onderdeel is van de gemeente Groningen. Men heeft aan de Rijksstraatweg een nieuw plaatsnaambord geplaatst. 

Volgens de D66-jongeren past Haren ‘ouderwetse dorpspolitiek’ toe. Deze ouderwetse instelling kan de toekomstige bestuurskracht niet waarborgen, stelt de JD. Afdelingsvoorzitter Johan Visser geeft aan dat de Harenaren teveel sentiment in hun politiek handelen hebben. Hij stelt dat de tegenstanders open zouden moeten staan voor de argumenten voor fusie. Dit zou in de toekomst veel voordelen opleveren.

De JD geeft aan dat fusie nodig is om gemeenten ‘future proof’ te maken. Het Rijk geeft steeds meer taken aan gemeenten, dit zou een kleine gemeente op ten duur niet meer aankunnen. Door het gemis van deze expertise kan een kleine gemeente in de toekomst veel steken laten vallen, vooral op het gebied van zorg. Wethouder Michiel Verbeek van Haren was van mening dat de gemeente Haren wel zelfstandig kan blijven, dat zou beter zijn voor de karakter van het dorp. De Jonge Democraten waren het niet eens met het standpunt van de D66 wethouder.

Het is de bedoeling dat de gemeente Haren op 1 januari 2019 fuseert met Groningen en Ten Boer.