Fusiegemeenten willen eigen karakter behouden

De fusiegemeenten Groningen, Haren en Ten Boer willen de eigenheid van de verschillende dorpskernen behouden. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde bestuursakkoord.

Voorzieningen als sportverenigingen, politie, brandweer, milieudienst, gemeenteloket en een zorgloket moeten na de fusie niet verdwijnen, aldus de diverse partners.

De gemeente Haren deed aan de besprekingen niet mee, want het gemeentebestuur is tegen de fusie. Marga Kool werd door de Provincie gevraagd om de belangen van de Harenaars te behartigen. Zij verwacht dat het huidige college van Haren niet veel zal doen met het bestuursakkoord. Groningen, Stad, Ten Boer en Marga Kool delen de conclusie dat de voorzieningen in de dorpskernen overeind moeten blijven.

Een sterke gemeente is ook in het belang van de inwoners, zegt de Groninger burgemeester Peter den Oudsten. Groningen en Ten Boer vinden het jammer dat het college van Haren nu niet meepraat. De beslissing om Haren met Stad en Ten Boer te laten fuseren ligt nu bij het kabinet en bij de Eerste en Tweede Kamer.