“De komende dagen komen we wel op schaatsen”

In Noordlaren hebben ze de moed nog niet opgegeven. In de nacht van zondag op maandag werd er door ijsvereniging De Hondsrug druk gewerkt om een laagje water aan te brengen op de skeelerbaan.

Met de matige vorst die daarop volgde leverde dit maandagochtend een ijsbaan op waar enkele millimeters aan ijs lag. Te weinig voor een marathon op natuurijs want daar is minimaal drie centimeter voor nodig. Toch komen verschillende mensen even langs om te kijken hoe het er voor staat. “Ik had hier in de buurt een afspraak met een klant, en ik dacht even kijken”, vertelt een enthousiaste Rutger ter Laak. Ter Laak is ploegleider van de schaatsploeg De Haan/Westerhoff. “Als je naar de pluim kijkt dan verwacht ik dat we de komende dagen wel ergens kunnen schaatsen.”

Maar of dat in Noordlaren zal zijn? Haaksbergen maakt naar alle waarschijnlijk de grootste kans. Daar lag maandag al ruim één centimeter ijs. “Maar de strijd is nog niet gestreden”, zegt een voorbijganger. “Vanochtend vroeg was het hier ruim -6 en aan de grond zelfs -10. Daarmee waren we toch echt de koudste plek van het land.”