Stadse artiest (19) succesvol op Spotify: “Dit is zo ontzettend gaaf”

Hij is negentien jaar en woensdag verschijnt zijn tweede single. “Uiteindelijk hoop ik met mijn muziek de hele wereld over te reizen. Dat lijkt me echt geweldig.”

Muziek zit in Simon de Wit, artiesennaam Blanks, zijn hart en nieren. In zijn ouderlijk huis, net buiten de stad, heeft hij op de eerste verdieping in zijn slaapkamer een studio gebouwd. “Hier is waar ik met muziek bezig ben. Hier schrijf ik mijn liedjes, maar neem ik ze ook op. Alles wat ik doe, doe ik volledig in eigen beheer.”

“De blokfluit ruilde ik in voor de gitaar”
Simon werd geboren in de stad Utrecht maar verhuisde op jonge leeftijd naar Groningen. Muziek is altijd belangrijk geweest in het gezin. “Mijn moeder zingt, mijn vader drumt net als mijn broertje, die daarnaast ook nog diverse andere instrumenten bespeeld. Bij mij is het begonnen met de blokfluit-cyclus die ik op elfjarige leeftijd inruilde voor een gitaar. We waren op vakantie in Frankrijk, de gitaar was mee, en daar heb ik toen mijn eerste liedjes gespeeld. Ik vond dat ontzettend vet.”

“Ik heb echt iets met deuntjes”
Na verschillende schoolbandjes en deelname aan ‘Giels Talentenjacht’ van radiozender NPO 3FM gaat de tiener afgelopen zomer solo. ‘If You Ever Change Your Mind’ is de eerste single. “Het is een liefdesliedje, maar niet zo’n liedje waarvan je kunt zeggen daar heb je weer zo eentje. Het is een pop-liedje gemixed met dance-invloeden. Het refrein bestaat uit een mooi deuntje dat in je hoofd blijft zitten. Met zulke deuntjes heb ik ook echt iets, zoiets maakt mij heel vrolijk.

Een beetje zenuwachtig
Woensdag verschijnt Simon zijn tweede single. “Ik heb gisteren al iets laten horen op mijn YouTube-kanaal, en de reacties zijn tot nu toe erg positief. Alhoewel ik wel een beetje zenuwachtig ben hoe het gros van de mensen gaat reageren.” En het doel van Simon? “Ik hoop dat ooit eens het moment komt dat ik met mijn muziek de hele wereld kan en mag over reizen. Om mensen mijn muziek te laten horen. Dat lijkt me echt geweldig.”