Vogels kinderboerderijen opgehokt: “Hopelijk mogen ze snel weer naar buiten”

Alle sier- en watervogels die op de Groningse kinderboerderijen te vinden zijn vanaf dinsdag opgehokt. Aanleiding hiervoor zijn de extra verscherpte landelijke richtlijnen vanwege de uitbraak van vogelgriep.

“Het is nogal een klus”, vertelt Sicco Mulder van kinderboerderij Beestenborg aan de Akeleiweg. “De kippen hadden we snel binnen, bij onze pauwen werd het al iets moeilijker, om over de parelhoenen maar te zwijgen. We hebben nu één paartje gevangen maar er zijn er nog twee voortvluchtig. Maar dat komt wel goed.”

Bij de dierenweide Eelderbaan in Vinkhuizen zitten alle kippen al achter slot en grendel. “Dat we hebben we vorige week gedaan.” Om risico’s te voorkomen wordt het ook serieus aangepakt. “Als we de kippen willen voederen moet de verzorger eerst andere laarzen aantrekken en handschoenen aan hebben. Vervolgens kunnen de bakjes gevuld worden met eten.”

Aanleiding voor de ophokplicht van water- en siervogels bij onder andere kinderboerderijen is de vondst van twaalfhonderd dode vogels in de Gouwzee bij Monnickendam. “Je ziet dat er vooral in het westen dode vogels worden gevonden”, zegt Mulder. “Ik hoop ook dat dat zo blijft, en dat het zich niet hier naar het Noorden verplaatst.”

De kinderboerderij in het Stadspark besloot dinsdagmiddag de deuren voor het publiek te sluiten. Zowel de Beestenborg als de Eelderbaan zijn zover nog niet. “Wij blijven gewoon geopend. Het enige verschil is dat men de kippen door het gaas moet aanschouwen, en dat men ze niet kan aanraken.”