Groningen Aiport Eelde wordt ‘Toegangspoort van het Noorden’

Het college van B&W besluit het alternatief  ‘Investeren – Internationale toegangspoort voor Noord-Nederland’ als voorkeursalternatief aan te wijzen voor Groningen Airport Eelde. 

Er is 46 miljoen euro nodig  voor het vliegveld om door te groeien. Alle aandeelhouders, de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen stemmen in maar de financiering  moet voor een groot gedeelte van buitenaf komen. De aandeelhouders konden kiezen tussen drie scenario’s. In het eerste scenario wordt de luchthaven afgebouwd tot een klein recreatief vliegveld voor de vliegsport en zakenvliegtuigen. In het tweede scenario gaat het vliegveld door zoals het nu is, met vakantievluchten en lesverkeer. In het laatste plan, dat nu  de voorkeur heeft, wordt over een investering gesproken, waardoor het vliegveld kan groeien en meer lijndiensten kan binnenhalen. Maatschappelijke vluchten en lesverkeer blijven hier ook mogelijk.

Een argument voor de optie ‘investeren’ is dat de luchthaven een belangrijk onderdeel vormt van de publieke basis infrastructuur van Noord-Nederland. Uit de onderzoeken blijkt dat de luchthaven voldoende marktpotentieel heeft om te groeien. Om deze groei te realiseren, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Te beginnen met een groter aanbod bestemmingen en concurrerende tarieven.

Na de besluitvorming over het voorkeursalternatief voor de toekomst van Groningen Airport Eelde, gaan de aandeelhouders gezamenlijk aan de slag met de nadere uitwerking daarvan. Dan gaat het om het vinden van dekkingsmogelijkheden, zowel bij de aandeelhouders als bij andere partijen, privaat en publiek.