Poolonderzoeker luidt noodklok

De Groningse poolonderzoeker Maarten Loonen maakt zich grote zorgen over de effecten van de klimaatverandering.
Loonen deed deze zomer 2 maanden onderzoek op het Noorse Spitsbergen. De temperatuur op het Noorse eiland lag 10 graden hoger dan normaal en er viel erg veel regen. Hierdoor ontdooit de bodem die daar al sinds mensenheugenis bevroren is. Dit veroorzaakt grote aardverschuivingen en er moesten 256 Noren worden geevacueerd.

Loonen:”Je ziet dat het er veel warmer was dan normaal. Al het hele jaar. De laatste zestien maanden zijn stuk voor stuk recordwarm geweest. Daar bedoel ik mee dat in die periode iedere maand weer warmer was dan de warmste maand ooit gemeten. Het gaat gewoon keihard door”.

Volgens Loonen komen de problemen van Spitsbergen uiteindelijk ook bij ons. De energietransitie gaat veel te langzaam en het ontbreek vooral bij politici aan een langetermijnvisie. Mensen moeten zich bewust worden van het probleem en iedereen kan een bijdrage leveren.