Meer clubs beperken spelen en trainingen op kunstgras

sport
foto: Bert Schelhaas

Steeds meer Groninger voetbalclubs nemen maatregelen om het spelen en trainen op kunstgras te beperken. HFC’15 uit Hoogkerk gaat daarin het verst.

HFC’15 laat alle jeugdteams onder de 13 jaar alleen nog op natuurgras of op kunstgras zonder rubberen korrels spelen. Die zouden volgens een uitzending van Zembla kankerverwekkend zijn. De club uit Hoogkerk gaat ook een enquête houden onder de leden en de ouders om te kijken of er nog meer maatregelen genomen moeten worden.

Lycurgus gaat zo veel mogelijk jeugdwedstrijden, trainingen en keeperstrainingen verplaatsen naar natuurgras. Helpman en Velocitas gaan ook zo veel mogelijk op echt gras trainen en spelen. De drie clubs geven wel aan dat dit niet in alle gevallen kan. Zeker niet doordat het steeds vroeger donker wordt.

De meeste andere clubs uit de stad volgen het advies van de KNVB en blijven op kunstgras spelen en trainen. De KNVB heeft wel beloofd dat er nog dit jaar nieuwe onderzoeksresultaten komen naar de eventuele schadelijke gevolgen van de rubberen korrels op het kunstgras.