Groen licht voor Zuidelijke Ringweg

De aanpak van de Zuidelijke Ringweg Groningen gaat door. Dat heeft de Raad van State bepaald.  Beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk. De enige wijziging die de Raad aanbracht is het gebruiken van stil asfalt bij de afrit Hoornsediep.

Tegen het tracébesluit waren diverse bezwaren bij de RvS aangetekend, waaronder van de Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg Groningen. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde in september 2015 dat de minister het tracébesluit op enkele onderdelen moest aanpassen. In de uitspraak van woensdag oordeelt de Raad van State dat de minister aan de opdracht in de tussenuitspraak heeft voldaan en dat het tracé van de Zuidelijke Ringweg mag worden aangepast.

De minister heeft in het nieuwe besluit echter ook het tracé bij de afrit bij het Hoornsediep verlegd. De toename van geluidbelasting voor de woningen bij die afrit kan met de aanleg van ‘stiller’ asfalt worden opgelost. Dit type asfalt heeft de minister echter niet in het tracébesluit vastgelegd. In de uitspraak van vandaag heeft de Raad van State zelf alsnog een verplichting tot het aanleggen daarvan opgenomen.

De aannemerscombinatie Herepoort gaat de klus klaren voor 388 miljoen euro. Door de uitspraak is het contract met de aannemerscombinatie definitief geworden. De combinatie betrekt ook noordelijk leveranciers en de Ringweg Academie  bij het project.