Gezonde bomen gekapt in Lewenborg: “Ik ben hier niet blij mee”

Het geluid van kettingzagen is donderdagmiddag duidelijk te horen in de wijk Lewenborg. Aan de Loefzijde worden verschillende bomen met de grond gelijk gemaakt. Maar niet iedereen is blij met de kap.

“Ik ben op zich niet tegen bomenkap”, zegt bewoner Eppo Vroom. “Maar dit had niet gehoeven. Deze bomen hier aan de Bakboordswal/Loefzijde maken onderdeel uit van de ecologische verbindingszone. Dit is een zone die ervoor zorgt dat dieren zich makkelijk door de stad kunnen bewegen. Die zone tast je nu aan.”

Daarnaast gebruikt de gemeente smoesjes om de bomen weg te kunnen halen. De gemeente zegt namelijk dat ze een gevaar vormen. “Kijk, als je naar de stam kijkt van deze boom die zojuist door midden is gezaagd, dan zie je een gezonde boom. Geen scheuren, geen verrotting. Deze bomen zijn gezond, en dat zeggen de mensen van het bedrijf dat de bomen om haalt ook.”

Toch zijn er ook blije mensen te vinden. “Moet je kijken wat voor licht ik nu in de tuin heb”, zegt Martina Panman die aan het Kluisgat woont. “Jarenlang lag mijn tuin in de schaduw van de bomen met als gevolg dat ik al erg vroeg in huis de lampen aan moest doen, en dat verschillende bomen en planten in mijn tuin het niet overleeft hebben. Kortom, het geluid van de zaag klinkt mij als muziek in de oren.”

Vroom laat het er desondanks niet bij zitten. “Ik heb contact opgenomen met verschillende politieke partijen, dus dit gaat zeker nog een staartje krijgen.”