Scanauto controleert autokentekens

De gemeente Groningen zet vanaf deze week een scanauto in die de kentekens van geparkeerde auto’s controleert. Het inzetten van de auto is een proef die zes weken duurt.

“Eigenlijk werkt het heel simpel”, vertelt woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente. “Een auto die helemaal volgestopt is met apparatuur rijdt door de straten. Aan de zijkant zijn cameraatjes ingebouwd die de kentekens scannen. De gegevens die gelezen worden, worden gecontroleerd met de database van de digitale parkeerrechten. Als daaruit blijkt dat een auto zonder vergunning ergens staat geparkeerd, worden er stadswachten op af gestuurd.”

Behalve een auto wordt er ook een scooter ingezet. “Het is een proef van zes weken en in die periode gaan we bekijken welk vervoersmiddel het beste in de stad past.” Ondanks dat het systeem nog maar een paar dagen in gebruik is zijn de medewerkers al enthousiast. “De collega’s vinden het geweldig om met nieuwe spullen te mogen werken, maar ook zien we nu dat het al veel tijd oplevert.”