ROOD eist openheid over Irak

nieuws

ROOD verzamelt woensdagmiddag handtekeningen van jongeren die willen dat de Tweede Kamer open kaart speelt over Irak. ROOD is de jongerenafdeling binnen de SP.

Donderdag debuteert de Tweede Kamer over het verlengen van Nederlandse deelname aan de oorlogsmissie. Nederland zou dan tot eind 2017 deelnemen aan die missie. Volgens ROOD zijn maar weinig mensen op de hoogte van de verlenging. ROOD-woordvoerder Hans de Waard: “Beslissingen over oorlogen waar Nederland aan mee doet worden zoveel mogelijk geheim gehouden. Dat mensen het er niet mee eens zijn, is namelijk maar onhandig. Wij vinden dat belachelijk. Het is tijd voor een nieuwe oproep aan de regering voor openheid over Irak.”

Afgelopen jaar gooide Nederland bommen op Irak en Syrië. Nu heeft België de bombardementen overgenomen van Nederland. De kans is groot dat Nederland dit straks ook weer doet. Ook wil de Tweede Kamer 200 Nederlandse militairen uitzenden. De Waard: “Stapje voor stapje gaat Nederland zo door met de oorlog, maar er wordt nooit in zijn geheel aandacht besteed aan de gevolgen, laat staan aan alternatieven. De geschiedenis laat zien dat landen niet beter worden van westerse deelname. Gewone mensen zijn hier de dupe van en dat moet onmiddellijk gestopt worden.”

De actie van ROOD vindt woensdag plaats tussen vijf uur en half zes op het Academieplein.