Rustig in Haren na noodverordening vanwege ‘Project X-reünie’

nieuws
Foto: twitter.com/henrihaan

In het centrum van Haren was woensdagavond een noodverordening van kracht. Woensdagavond was het vier jaar geleden dat het dorp geteisterd werd door ‘Project X’. Het bleef daardoor rustig in Haren.

De verordening werd afgekondigd om controles op toegangswegen mogelijk te maken, en om mensen weg te kunnen sturen. De maatregel is genomen vanwege een pagina op Facebook waar wordt opgeroepen om naar de reünie van Project X te komen. De noodverordening was van kracht tot donderdagochtend 08.00 uur.

Ooggetuigen lieten weten dat het centrum van Haren afgesloten is voor het verkeer. Burgers werden door aanwezige agenten gesommeerd om te vertrekken. Daarnaast gold een samenscholingsverbod. Bronnen laten weten dat een aantal jongeren die op de kruising bij de Jachtlaan stonden de aanwijzingen van de politie niet wilden opvolgen. Zij zouden bekeuringen hebben gekregen. De politie was ook zichtbaar aanwezig op toegangswegen richting Haren en op het station.

21.00 uur:
De sfeer in Haren is rond 21.00 uur rustig. “Er is bijna geen verkeer, en er zijn nauwelijks mensen op straat”, aldus een ooggetuige.

21.20:
De uitbater van een uitgaansgelegenheid aan het Raadhuisplein heeft de opdracht gekregen om de zaak te sluiten.

21.25:
Volgens de politie zouden zich enkele tientallen jongeren in het dorp bevinden die daar op dit moment niks te zoeken hebben. Verslaggever Bas van Sluis van het Dagblad meldt dat deze jongeren overal vandaan komen. Van Pekela tot Meppel en van Winschoten tot Franeker.

21.38:
Iedereen die vanuit de stad richting Haren rijdt wordt ter hoogte van de Esserberg gecontroleerd. Mensen moeten bij de controle hun identiteitsbewijs laten zien.

21.45:
Ooggetuigen laten weten dat de politie streng is bij de controles. “Woon je niet in Haren, of heb je er niets te zoeken? Wegwezen, en snel een beetje!”

22.10:
Zowat het voltallige college van B&W is ook op straat aanwezig. Wethouders Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren) en Michiel Verbeek (D66) laten zich over de actuele situatie bijpraten.

22.19:
De situatie in Haren is nog altijd rustig. De controles op de wegen richting Haren gaan nog onverminderd door, en ook wordt streng toegekeken of het samenscholingsverbod in het centrum van het dorp goed wordt nageleefd.

23.25:
Door de noodverordening is het rustig gebleven in Haren. Mensen die niks te zoeken hadden in het dorp werden weggestuurd of bij de gemeentegrens en bij het station teruggestuurd.

Project X
Project X ontstond vier jaar geleden naar aanleiding van een openbare uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje op Facebook. Duizenden mensen gaven aan te zullen komen. De bijeenkomst mondde uit in hevige rellen waarbij meer dan dertig mensen gewond raakten.