“7,5 miljoen voor betere doorstroming van mbo naar hbo lost niets op”

De 7,5 miljoen euro die minister Jet Bussemaker van Onderwijs beschikbaar heeft gesteld voor een betere doorstroming van het mbo naar het hbo lost niet op. Dat zegt Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool.

Uit cijfers van de Vereniging van Hogescholen blijkt dat bijna één op de drie mbo’ers die naar het hbo zijn gegaan die opleiding niet afmaakt. “Het is een groot probleem”, zegt Pijlman. “Ik ken cijfers van hogescholen waar de uitval rond de veertig procent ligt. Hier op de Hanzehogeschool ligt de uitval rond de twintig procent.”

De 7,5 miljoen euro die de minister aan het begin van het studiejaar beschikbaar heeft gesteld om de uitval verder terug te dringen zal niks oplossen. “Het is heel aardig van de minister dat ze dit doet, maar 7,5 miljoen euro op de 6 miljard euro die dit jaar door overheid aan onderwijs wordt uitgegeven, is natuurlijk maar een heel bescheiden bedrag. Daarnaast is het zo dat van deze 7,5 miljoen er vier miljoen naar de studenten gaat die zelf ideeën mogen bedenken hoe het volgens hen beter kan. Of dat nu de meest efficiënte aanpak is, ik vraag me dat echt af.”