Nieuw medicijn tegen diabetes beschermt mogelijk nieren

nieuws

Een nieuw type medicatie bij diabetes type 2 verlaagt niet alleen de bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren. Dat zegt klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG.

Bij patiënten met diabetes type 2 treden door een hoge bloedsuiker allerlei gezondheidsproblemen op, waaronder hoge bloeddruk, toename in gewicht en nierschade.

Er worden twee verschillende medicijnen gebruikt om diabetes type 2 te bestrijden. Daarom vergeleek Heerspink de effecten van deze twee medicijnen met elkaar op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 patiënten met diabetes type 2 uit 19 landen.

Heerspink concludeert dat beide middelen, Glimepiride en Canagliflozine, de bloedsuiker ongeveer evenveel verlagen. De nierfunctie blijkt echter met Canagliflozine minder snel achteruit te gaan. Canagliflozine lijkt dus de nieren te beschermen.

De resultaten van het onderzoek van Hiddo Lambers Heerspink worden vrijdag online gepubliceerd in Journal of the America Society of Nephrology (JASN).