Spectaculaire vondst op nieuw rangeerterrein

De vondst wordt als spectaculair omschreven. Op het terrein waar het nieuwe opstelterrein van de treinen bij Essen moet komen zijn de restanten van een boerderij van tweehonderd jaar voor Christus teruggevonden.

“We hadden altijd het idee dat er in die tijd niet in dit gebied gewoond werd”, zegt archeologe Elma Schrijer. “Ons vermoeden was dat mensen in die tijd op de hoger gelegen Hondsrug woonden, maar uit ons onderzoek bleek dat er ook op deze plek geleefd werd. Daarnaast hebben we ontdekt dat men erg vindingrijk was. Dit gebied was namelijk erg nat omdat De Hunze hier stroomde. Rond de boerderij hebben we een erg brede sloot gevonden, waardoor de bewoners droge voeten hielden.”

De ontdekking is zo bijzonder dat spoorbeheerder ProRail de geschiedenis terug wil laten komen in het nieuwe opstelterrein waarvan de aanleg komende herfst begint. “Behalve een opstelterrein waar treinen getankt en schoongemaakt kunnen worden, komt er voor omwonenden ook een wandelgebied”, zegt Aldert Baas van ProRail. “We willen de materialen die opgegraven zijn in dit wandelgebied tentoonstellen, zodat bezoekers bewust worden van de bijzondere geschiedenis.”