Verhuurdersheffing slecht voor huurders

nieuws

De verhuurdersheffing pakt slecht uit. Dat blijkt uit onderzoek van twee onderzoekers van de RUG, in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Sinds 2013 betalen eigenaren van sociale huurwoningen, vooral corporaties, de verhuurdersheffing. Dat ontmoedigt hen om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Ook zijn er ongewenste inkomenseffecten ten koste van huishoudens met lagere inkomens, want de huren gaan omhoog, en dus de huurtoeslag ook.

De onderzoekers komen met een alternatief om het belastinggeld te innen. Zij stellen voor de heffing te verbreden tot alle woningen, waaronder dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen. De hefffing bracht in 2014 al 1,2 miljard euro op en in 2017 naar verwachting zelfs 1,7 miljard euro.

Deel dit artikel:

  1. Er zijn wel andere en ook eerlijkere manieren om aan de belastingen te komen, pak de postbus-BVs maar eens aan. Anders laat het Koninklijk huis maar eens met terug werkende kracht betalen. Is de verhuurdersheffing echt niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *