Man die Jumbo bedreigde voor rechter

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Vanmorgen om negen uur begon het proces tegen Alex O., de 51-jarige man die Jumbo chanteerde. Onze verslaggever Ecco van Oosterhout was aanwezig en bericht hieronder over de zitting

Op 8 mei 2015 werd er voor de Jumbo aan de Wilhelminakade een zak met daarin explosieven aangetroffen. Binnen vier weken waren er nog drie bommeldingen bij de Supermarktketen; bij winkelcentrum de Beren, het Overwinningsplein en de Euroborg. De dader eiste 2000 bitcoins van de Jumbo. Dit is een digitaal betaalmiddel.

De brief die bij Jumbo in Zwolle werd bezorgd had gewonden en schade kunnen veroorzaken. Op de brief zat het DNA-profiel van verdachte. Het gebruikte soldeerdraad is ook aangetroffen bij verdacht, onmiskenbaar hetzelfde draad.

Het bewijs tegen Alex O. is het DNA-profiel, aangetroffen op een envelop met daarin een wenskaart. In de envelop zat ook een explosief poeder.

De politie arresteerde O. en zijn zoon nadat bleek dat O. twee kookwekkers had gekocht bij Blokker, dezelfde kookwekkers werden aangetroffen bij de bommeldingen.

Hoewel zijn DNA is aangetroffen ontkent hij: “Ik ben a-technisch, dat weten al mijn vrienden.” Hij vindt het onbegrijpelijk dat een haar van hem is aangetroffen op de bom op de Wilhelminakade.” Dat moeten ze maar eens naspelen”

De zoon van Alex O. geldt niet meer als verdachte. Alex O. baalt ervan dat het OM niet duidelijk heeft gecommuniceerd over dat zijn zoon niet meer wordt verdacht. Zo laat hij aan het begin van de zitting weten.

Betrokkenheid van de zoon is volgens justitie niet aangetoond. Alex O. zegt te weten wie de dader is maar verteld dat niet, want hij is bang voor de gevolgen. Zo laat hij de verdenking op zichzelf, zegt het OM.

Bij O. is materiaal gevonden om drugs te fabriceren. “Ik ga daar geen verklaring over afleggen, zo belast ik mijzelf.”

Alex heeft geen verklaring voor het verdwijnen van twee laptops en hij vindt dat ook niet relevant. O. Wil geen vragen van politie of justitie beantwoorden. Ook niet na aandringen. Alex O. geeft aan dat het indertijd niet goed met hem ging maar wil over zijn geestelijke toestand niet praten. De reclassering typeert O. als berekenend. Hij denkt dat het niet slecht is.” U bent toch ook gaan studeren met een doel voor ogen?”

Jumbo laat weten dat het geheel een enorm impact heeft gehad op klanten en personeel. De familie van Eerd heeft enorme problemen gehad. Zij hadden het gevoel met de handen op de rug te moeten toekijken. O. vindt dat spijtig maar hoopt dat de echte dader dat wordt aangerekend.

De officier van justitie zegt dat de impact van de meldingen groot was. Bij het begin van deze affaire konden wij ons dat niet voorstellen. We hebben een enorm beroep gedaan op het publiek. De eis van de chanteur was omgerekend vier ton. “The mother of satan” stuurde meerdere dreigmails. Hij mailde de Jumbo in Zwolle dat de supermarkt geluk had gehad en ontsnapt was aan een ramp. De dader schermde zich middels een TOR- netwerk af.De dader was ernstig kwaadaardig blijkt uit een mail: “Imagine what the public should say when…” Alle sporen wijzen richting Alex O. De bom bij de Wilhelminakade was zeer sterk, hij had slachtoffers kunnen maken tot op tientallen meters. De camerabeelden geven aan dat O. de wekkers heeft gekocht die bij de bommen zijn aangetroffen.

O. moet even naar het toilet” Ik sta op klappen” zegt hij.

De vrouw van O. heeft aan een vriendin verteld dat O. de dader van de bedreigingen was. Die vriendin belde de politie en zo kwam O. in beeld. In het huis van de vrouw van O. vond een ontploffing plaats. Zij vreesde voor haar kinderen. Hij heeft omstanders willens en wetens aan gevaar blootgesteld. Het bewijs is overtuigend, verdachte werkt niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek en is dus volledig verantwoordelijk. Hij moet volgens haar de schade betalen, ruim 130.000 euro.

Jumbo vordert 113.000 aan gemaakte kosten op O. Het casino bij de Euroborg vordert ruim 18.000 euro.

De strafeis is vanwege ernstige ontwrichting van de samenleving en het gevaar van recidive 8 jaar onvoorwaardelijk.

Advocaat Tjalling van der Goot zegt dat O. niet dezelfde is als de man op de film, de meesten hebben hem niet herkend en hij heeft geen gek loopje zoals de man op de film. Hij vindt het geen objectief maar een suggestief onderzoek,  door de media is hij al bijvoorbaat veroordeeld, een wankel onderzoek. Het dna spoor hoeft helemaal geen daderspoor te zijn volgens de advocaat.