Jonge slechtvalken geboren op Gasuniegebouw

Het is een primeur. Jonge slechtvalken die het levenslicht zien in Groningen. Dit voorjaar gebeurde het, want in een nestkast aan de oostgevel van het Gasuniegebouw kwamen vier slechtvalken ter wereld.

De broedende slechtvalken werden afgelopen voorjaar ontdekt door een vogelspotter die tegenover het gebouw woont. Toen hij met een telescoop waarnam dat er jongen geboren waren heeft hij direct contact gezocht met de Gasunie. Die hebben daarop besloten om de ramen aan de oostzijde niet meer te zemen om de vogels absolute vrijheid en rust te geven.

De vier werden dinsdagmiddag geringd, zodat spotters en vogelliefhebbers in de toekomst weten wat de geschiedenis is van de valkjes. Na de ringen werden ze teruggeplaatst in de nestkast. Alles gebeurde onder toeziend oog van de ouders die hoog vanuit de lucht het tafereel gade sloegen. Zij zullen de komende weken de jongen verder opvoeden, waarna de valkjes op een gegeven moment uit zullen vliegen.

Dat er slechtvalken geboren worden is goed nieuws voor de vogel die lang op de lijst van bedreigde diersoorten gestaan heeft. De laatste jaren gaat het beter, en worden er in ons land steeds vaker broedende paartjes gezien. Dat er nu vier geboren worden in Groningen is een unicum, want dat is nog nooit eerder gebeurd.