“Actie Ende Gelände in Duitsland zeer geslaagd”

nieuws
Foto: Ike Teuling - Milieudefensie

De actie tegen de winning van bruinkool in de Duitse plaats Lausitz bij Berlijn is volgens deelnemers zeer geslaagd. De bezetting van de bruinkoolmijn begon afgelopen vrijdag en duurde tot en met maandag. De bezettingsactie heeft de naam “Ende Gelände” en wordt georganiseerd door verschillende milieugroeperingen.

Vanuit Groningen vertrokken vorige week een aantal actievoerders met de bus richting een verzamelpunt in Amsterdam. Van daaruit ging de reis naar het gebied ten Zuiden van Berlijn. Volgens Liz Main, één van de Groninger activisten en tevens verbonden aan GroenFront! , deden ongeveer 4000 mensen uit heel Europa mee aan de bezetting.

“We stonden tijdens de bezetting van de open mijn ruim 48 uur in het gruis en het stof. Iedereen was grijs en grauw en had zwarte poriën maar het was de moeite waard. Omdat de nabij gelegen kolencentrale van Vattenfall bevoorraad wordt door de kolen uit deze mijn hebben ze echt problemen gekregen om de centrale draaiende te houden”, aldus Liz Main maandag op de terugweg in de bus.

“Het is nooit uit de hand gelopen en er is geen geweld gebruikt door ons maar ook niet door de politie. Het is een prachtige actie geweest vooral omdat er naast diehard activisten ook veel andere mensen meededen die voor het eerst aan deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid deelnamen”, zegt Liz met een rauwe stem van een lang weekend actievoeren.

De actie is volgens de deelnemers bedoelt om te laten zien dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag moet. De eerste maatregel is dat alle kolencentrales dicht moeten.

20160513_184138_resized

Foto: Ike Teuling - Milieudefensie
Foto’s: Ike Teuling – Milieudefensie