Staking bij kartonfabriek met 24 uur verlengd

De staking bij de kartonfabrieken van Solidus Solutions duren tot aanstaande donderdag. Dat is dinsdagmiddag afgesproken tijdens een stakingsbijeenkomst in hotel Faber in Hoogezand.

Dinsdagochtend om 06.00 uur legden medewerkers van de fabrieken in Hoogkerk, Oude Pekela, Bad Nieuweschans en Coevorden het werk neer. “We zijn boos”, zegt Hemmo Hellenga, voorzitter van de Ondernemingsraad. “Er wordt veel beloofd, maar in de praktijk gebeurt er weinig.” Hellenga doelt daarmee op een deugdelijke CAO. Omdat de onderhandelingen over deze collectieve arbeidsovereenkomst stroef verlopen wordt het werk nu neergelegd.

Maar het gaat niet alleen over een CAO. “Vorig jaar stonden we rond deze tijd hier ook in Hoogezand”, zegt Albert Kuiper van vakbond FNV. “Smurfit Kappa was toen net overgenomen door Solidus Solutions en we hebben toen hele duidelijke afspraken proberen te maken. Op sommige vlakken is dat ook absoluut gelukt, maar op het gebied van bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen is de directie doof, terwijl dat wel is toegezegd.”

De staking bij de kartonfabriek zou aanvankelijk een etmaal duren, maar tijdens de bijeenkomst in Hoogezand werd duidelijk dat er genoeg draagvlak was om deze met 24 uur te verlengen tot donderdagochtend 06.00 uur. “Daarmee hopen we dat dit genoeg is om het bedrijf te laten reageren, want dat hebben ze de afgelopen weken nog niet gedaan”, aldus Kuiper.