Menso Alting is eerste gezonde school van Groningen

Het ROC Menso Alting aan het Vondelpad mag zich de eerste gezonde school van Groningen noemen. De MBO-school ontving maandag het themacertificaat Bewegen en Sport. “We zijn hier heel erg trots op.”

De school heeft sinds anderhalf jaar sport en bewegen stevig verankerd in haar opleiding. “In het eerste jaar zijn we heel erg bezig met de totale gezondheid”, zegt docent Wietze van Houten. “Onze studenten vullen vragenlijsten in en doen tests, om daarmee er achter te komen hoe gezond ze zijn, en hoe gezond ze bezig zijn. Een stukje bewustwording dus, wat hopelijk resultaat heeft.”

“Bij mij had het zeker effect”, zegt eerstejaarsstudent Simeon Naaijer. “Uit mijn test bleek dat ik te weinig sport beoefen en dat ik teveel frisdrank drink. Sinds ik dat weet heb ik mij gelijk aangemeld voor de fitness-school.” Simeon is enthousiast over het programma. “Behalve de opleiding waar je voor studeert, wordt overkoepelend ook sport aangeboden. En dat is een hele mooie verrijking.”

Ook in het tweede jaar van de opleiding is er veel aandacht voor Bewegen en Sport. “We bieden een programma aan waarbij studenten vier keer tien weken een willekeurige sport kunnen uitoefenen”, zegt Van Houten. “Deze sport mogen ze zelf uitzoeken, en dat gaat van schaatsen tot het klimmen bij een wand op. In deze tien weken is het behalve kennismaken met een sport, er ook echt zelfstandig mee bezig zijn, en progressie maken.”

De school is trots op de eerste resultaten en het behaalde certificaat. Het certificaat bestaat in totaal uit vijf vignetten. Het Menso Alting heeft als doel om ook de andere vier vignetten binnen afzienbare tijd in de wacht te slepen.