Acquisitiebende opgerold

nieuws
foto: Andries Oord

De politie heeft vorige week in een groot onderzoek naar acquisitiefraude vijf personen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, witwassen en deelnemen aan een criminele organisatie.

Het gaat om een 26-jarige vrouw uit Groningen en vier mannen tussen 29 en 41 jaar uit Groningen en Oude Pekela. De hoofdverdachte, een 30-jarige Stadjer, is door de Rechter Commissaris in bewaring gesteld.

Het onderzoek werd gestart nadat een bedrijf in Assen aangifte deed. Daarbij werd duidelijk dat meerdere kleine bedrijven in Nederland slachtoffer zijn geworden van deze vorm van fraude. Bij dit soort oplichtingszaken zijn verdachten lastig traceerbaar. Zij maakten gebruik van valse namen, prepaid telefoons en katvangers.

De hoofdverdachte belde zogenaamd als ´gerechtsdeurwaarder van de rechtbank Amsterdam´ met de mededeling dat er een rekening niet was betaald en dat deze na diverse aanmaningen was opgelopen tot minimaal 3.500 euro. Volgens de nepdeurwaarder kon beslaglegging voorkomen worden door een spoedoverboeking te doen via de bank.

Vanaf mei vorig jaar heeft de verdachte op deze manier ongeveer 315.000 euro binnengehaald. Tot nu toe werd een auto en geld inbeslaggenomen. De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond en verwacht nog meer aanhoudingen. In de uitzending van 9 februari besteedde ‘Tros Opgelicht?!’ aandacht aan dit onderzoek.