Schroor: systeem voor pgb’s is failliet

nieuws
foto: Andries Oord

Het ICT-systeem dat gebruikt wordt voor het betalen van persoonsgebonden budgetten is failliet. Dat zei de Groningse wethouder Ton Schroor maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

De uitwisseling van gegevens tussen de gemeenten en de SVB is slecht. Enkel een verhuizing halverwege de maand levert al problemen op in het systeem, aldus Schroor. Er moet volgens hem een nieuw systeem komen.

Het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank is te ingewikkeld, te duur en niet toekomstbestendig, aldus diverse politici en burgers die ermee werken. Het systeem heeft tot nu toe 650 miljoen euro gekost. Dat is driemaal zoveel als begroot. En nog altijd krijgen veel hulpverleners hun vergoeding te laat.

Volgens Nieuwsuur heeft het systeem geleid tot een strop van tientallen miljoenen euro’s bij de gemeenten. Diverse gemeenten, waaronder Groningen, hebben hiervoor een claim ingediend bij het Rijk. Volgens de Amsterdamse wethouder Van der Burg had dat geld beter kunnen worden gebruikt voor zorg, onderwijs, onderwijs en armoedebestrijding.

Deel dit artikel: