“Olifant moet in circus blijven”

Circusolifanten moeten gewoon in circussen kunnen blijven wonen. Dat statement doet circus Renz Berlin woensdag.

Aanleiding voor de uitspraak is de dood van olifant Rhani. “In september werd het circussen verboden om nog langer wilde dieren te hebben”, vertelt Jan Hoekstra van het circus. “Omdat we geen boete wilden, hebben we onze olifanten direct overgebracht naar een onderkomen in Duitsland. Maar dat ging niet goed. Ze hebben altijd geleefd tussen de andere dieren, en nu waren ze ineens helemaal alleen. We kunnen het niet bewijzen, maar waarschijnlijk is dat Rhani fataal geworden. Twee weken na zijn aankomst in Duitsland overleed hij.”

Het statement werd woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de circustent op het SuikerUnie-terrein. Ook aanwezig waren een aantal specialisten, waaronder dierenarts Peter Klaver. “Olifanten zijn hele sociale dieren. Ze leven al vijftig jaar in een circus, en beschouwen de rest van de dieren als de kudde waar ze in thuis horen. Als je ze uit die vertrouwde omgeving haalt, dan ontstaan er gedragsveranderingen.”

Volgens Hoekstra is er maar één oplossing. “De regelgeving moet aangepast worden. Dat olifanten niet meer kunnen optreden daar hebben we begrip voor. Maar laat de dieren in ieder geval bij ons blijven. Dat is echt het beste voor ze.”