“MBO-fabrieken moeten opgesplitst worden”

MBO-instellingen met meer dan vijfduizend studenten moeten opgesplitst worden. Dat vindt minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs. Om dit te realiseren werkt ze momenteel aan een wetsvoorstel.

“MBO-leerlingen moeten zich geen nummer voelen in een grote logge organisatie”, zegt Bussemaker. De politica wil daarom dat de scholen zich opsplitsen zodat ze herkenbaarder worden. “Het moet een gebouw zijn waar studenten van een bepaald vakgebied bij elkaar zitten en les krijgen in kleinere groepen.”

In Groningen bevinden zich twee mbo-instellingen met meer dan vijfduizend leerlingen. Het Alfa College heeft er twaalfduizend en het Noorderpoort vijftienduizend. “We zijn niet blij met de plannen, en we zijn vooral geschrokken van de terminologie die de minister gebruikt”, zegt Wim Moes van het Alfa College. “We staan hier op de houtafdeling van onze school, lijkt dit nu op een fabriek? Zegt Moes terwijl hij om zich heen kijkt in een grote ruimte waar een stuk of tien studenten hard aan het werk zijn.

Op het Noorderpoort maken ze zich ook zorgen. “In de stad hebben we het vrij goed geregeld met een opleiding per gebouw”, zegt Harry Bouma. “Onze opleiding Automotive aan de Bornholmstraat is daar een mooi voorbeeld van. In de regio hebben we echter wel problemen. Daar hebben we verschillende opleidingen onder één dak gebracht, en als het aan de minister ligt mag dat dus straks niet meer.”

Het Alfa College en het Noorderpoort hebben inmiddels bijval gekregen van de MBO-raad die zich ook afkeurend heeft uitgelaten over de plannen. Of de wetswijziging er inderdaad komt is nog de vraag. De minister is de wet nog aan het ontwerpen en het moet daarna nog door de Kamer heen.