Drukte op het Winschoterdiep

Zaterdag gingen twee grote schepen te water aan het Winschoterdiep bij Foxhol. Een olieschip met bestemming Abu Dhabi en een cementtanker in opdracht van een Noorse rederij. Zoals altijd trok het spektakel veel bekijks.

Gelukkig was er geen dichte mist. Dat had uitstel van de tewaterlating kunnen betekenen. De Noorse reder wilde hierbij namelijk aanwezig zijn en kon landen op Airport Groningen. Als de schepen eenmaal in het water liggen is het werk nog niet gedaan. De afbouw duurt vaak nog enkele weken. Daarna gaat het richting Delfzijl voor proefvaarten, waarna het schip uiteindelijk  afvaart naar de eindbestemming.

Na een paar moeilijke jaren gaat het nu goed met de scheepsbouw. Het is een belangrijke sector voor de werkgelegenheid in het noorden. Ook voor het MKB dat de bekabeling en elektronica levert waarmee de kwaliteit van de scheepsbouw zich internationaal onderscheidt.

Op de website vaarweginformatie.nl/fdd/main/home staat vermeld wanneer de volgende tewaterlating plaatsvindt.