Bijzondere kunstwerken Mesdag in Scheepvaartmuseum

‘Mesdag, Mesdag, Israëls en de Schildersbuurt’. Dat is de titel van een bijzondere expositie die vanaf komende zaterdag te zien is in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

“Het is indrukwekkend”, zegt Sieuwke van Slooten van het museum. “De hond, de vrouw die haar kleding staat te wassen, en kijk hier, de mensen die rondom een vuur staan.” Van Slooten staat voor het schilderij De Mottenberg, geschilderd door Hendrik Willem Mesdag. “Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed. In het hele land wordt daar uitgebreid bij stilgestaan, en wij kunnen daarbij niet achterblijven omdat hij hier in de stad geboren is.”

HW Mesdag werd op 23 februari 1831 geboren. Als kunstenaar behoorde hij tot de Haagse School. Zijn meest bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen. Op de tentoonstelling zijn behalve de werken van Mesdag ook schilderijen te zien van zijn broer Taco en hun goede jeugdvriend Jozef Israëls.

“Maar het zijn niet alleen schilderijen die we laten zien. In de kelder laten we de ontstaansgeschiedenis van de Schildersbuurt zien, met daar de naar Van Mestdag vernoemde straat. We laten onder andere zien met materialen uit die tijd hoe de straat en de huizen er uit hebben gezien.” De tentoonstelling ‘Mesdag, Mesdag, Israëls en de Schildersbuurt’ is vanaf komende zaterdag tot en met 28 februari te bezoeken in het Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat.