Stadse brandweer assisteert bij grote brand discotheek Skopje

De Stadse brandweer heeft zaterdagmiddag met verschillende voertuigen geassisteerd bij een grote brand in Harkstede. In het dorp stond voormalig discotheek Skopje aan de Hoofdweg in brand. Het gebouw is daarbij verloren gegaan.

De melding van de brand kwam rond 14.30 uur binnen. Al snel werd duidelijk dat het om een uitslaande brand ging. Behalve de brandweerkorpsen van Harkstede en Slochteren werd er ook een bluswagen, een hoogwerker en het groot-water-transport van brandweer Stad naar het brandadres gestuurd. Bij de brand kwam veel rook vrij die in de wijde omgeving te zien was.

In eerste instantie richtte de brandweer zich erop dat het vuur niet oversloeg naar naastgelegen gebouwen. Dankzij de inzet van het groot-water-transport lukte dit goed. Het blussen van de brand in de discotheek ging heel wat lastiger.

Gestopt met blussen
In de tweede helft van de middag werd zelfs besloten om even te stoppen met blussen. “We hebben zojuist besloten om de slangen even neer te leggen. We hopen dat daarmee het vuur oplaait en er een gat in het dak gebrand wordt”, aldus Anouk Bruintjes van de brandweer. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waardoor de brandweer ervoor koos om de voorkant van het gebouw te slopen. Uiteindelijk was men nog de hele avond bezig om het vuur te blussen.

Oorzaak
Kort voor het uitbreken van de brand zagen buurtbewoners twee jongens wegrennen. In de loop van de avond meldden zich twee veertienjarige jongens uit de gemeente Slochteren bij de politie, met de mededeling dat zij de brand hadden aangestoken. Ze zijn aangehouden en zitten vast op het politiebureau.

Vanwege de brand was de Hoofdweg tussen Kolham en Meerstad voor het autoverkeer afgesloten.

Achtergrond:
Discotheek Skopje, ook wel bekend als uitgaanscentrum Two Brothers, opende de deuren in 1974. In de decennia die volgden zou het uitgroeien tot een begrip in de regio. In 2010 werd de discotheek gesloten. In 2011 werd het na een grondige verbouwing weer geopend, al zou die opening van korte duur zijn. De afgelopen jaren kwam Skopje in het nieuws omdat er twee keer een hennepkwekerij werd aangetroffen.