Met een app de brandveiligheid van je woning testen

De brandweer heeft woensdag een app voor de smartphone en tablet gelanceerd waarmee je de brandveiligheid van je woning kunt testen. De applicatie moet ervoor zorgen dat er minder vaak brand uitbreekt bij mensen thuis.

“Het is een landelijk initiatief”, zegt woordvoerder Jop Heinen van de Groninger brandweer. “We zien namelijk dat er qua brandveiligheid in woningen nog veel verbeterd kan worden. Daarom is deze app ontwikkeld die je als gebruiker als het ware meeneemt door je eigen huis, en waarbij je kunt bekijken of jij een bepaalde situatie wel goed voor elkaar hebt, of juist niet.”

Heleanne Prins woont sinds een half jaar in de stad en zij is één van de eerste mensen die de app installeert. “Sluit niet een stekkerdoos op een andere stekkerdoos aan”, leest ze voor vanaf het schermpje van haar smartphone. “Ja, dat zit dus hier niet goed, en ik zie gelijk dat er een rood kruis tevoorschijn komt. Dat is best wel schrikken!”

Leanne noemt het een goed initiatief. “Dit maakt op een mooie en interactieve manier duidelijk waar het beter kan.” Heinen beaamt dit. “Het is laagdrempelig en het kan door iedere Stadjer van jong tot oud gebruikt worden, waardoor wij hopelijk in de toekomst minder vaak hoeven uit te rukken.”

De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de App Store.

Deel dit artikel: