“Ik heb geen idee welke MBO opleiding ik moet kiezen”

Je zit in de eindexamenklas van het VMBO maar je hebt nog geen idee welke MBO opleiding je straks wilt gaan volgen. Om de vierdeklassers op weg te helpen geven de verschillende MBO-scholen deze weken voorlichting op de VMBO-scholen.

“Ik heb echt nog geen idee”, zegt Emma van ’t Lindenhout van het Werkman College aan de Kluiverboom. “Er zijn zoveel verschillende dingen die mij leuk lijken dat ik echt geen idee heb, welke opleiding ik wil gaan doen.” Klasgenoot Joey Griemink beaamt dat. “Soms heb ik het idee dat ik het weet, maar op een ander moment ben ik weer ontzettend aan het twijfelen.”

Om de leerlingen toch een beetje op weg te helpen krijgen ze in hun eigen klas studenten van MBO-opleidingen op bezoek. “Voorheen stonden we op een onderwijsbeurs om daar voorlichting te geven”, zegt Leon van der Veen van het Alfa College. “Maar op één of andere manier werkte dat niet helemaal. Hier in de klas is het één op één waardoor je een boodschap makkelijker door kunt geven, en dat maakt echt indruk.”

Eén van de MBO-studenten die voorlichting geeft is Daphne Drent. “Het is ontzettend moeilijk om een keuze te maken”, zegt ze. “Drie jaar geleden stond ik zelf voor die schone taak en omdat er zoveel opleidingen binnen het MBO zijn is het soms door de bomen het bos niet meer zien.”

“Wat we op zo’n voorlichtingsdag doen is het vertellen van verhalen en ervaringen hoe leuk het MBO is”, zegt Ter Veen. “Maar ook om leerlingen aan te sporen om beroepentesten te doen, om open dagen te bezoeken en om vooral ook mee te lopen op MBO-scholen, hopen we dat we de keuze makkelijker kunnen maken, en dat we hen kunnen behoeden voor verkeerde keuzes.”