“Dat Skopje weg is, doet echt pijn”

Jarenlang was het een begrip in de provincie: discotheek Skopje aan de Hoofdweg in Harkstede. Afgelopen zaterdag werd de voormalige uitgaansgelegenheid door een felle brand verwoest. “Dit doet pijn”.

Het is dinsdagochtend rond 10.00 uur. Auto’s en fietsers passeren langzaam. Hun blikken gericht op het uitgebrande pand. “Dit is ontzettend jammer”, zegt Paul Mixtailes. “Er liggen hier zoveel mooie herinneringen dat deze aanblik gewoon pijn doet.”

Mixtailes stapte in 1985 voor het eerst het gebouw binnen. “Ik was DJ in Stadskanaal, en klaarblijkelijk heb ik daar naam gemaakt, want ik werd op een gegeven moment gebeld of ik ook in Skopje wilde draaien. Dat wilde ik wel.” Voor de toen jonge twintiger zouden het geweldige jaren worden. “De sfeer, het publiek dat van heinde en verre kwam, de grote artiesten die men wist aan te trekken, en mijn latere vrouw die ik in dit gebouw heb leren kennen. Het was super.”

Arnoud van Nispen sluit zich daar bij aan. “Ik werd eind jaren negentig hier DJ. Skopje was toen omgetoverd tot Two Brothers en het was gewoon geweldig. Het gebouw was net verbouwd, waardoor het er binnen heel tof uit zag.” Van Nispen die in de muziekscene bekend is onder de naam DJ Arnoud, zegt dat hij veel te danken heeft aan zijn tijd in Harkstede. “Hier is het allemaal begonnen. Ik heb hier zo ontzettend veel geleerd, waar ik dagelijks nog dankbaar gebruik van maak. En het pand mag dan nu weg zijn, maar die kennis, en al die leuke herinneringen, dat is wat niemand ooit af kan pakken.”