Bloednerveus voor audities Nederlands Studenten Orkest

De spanning is om te snijden woensdag in cultureel centrum USVA. In het gebouw vinden namelijk de audities plaats voor het Nederlands Studenten Orkest (NSO). “Ik heb afgelopen nacht maar nauwelijks geslapen.”

“Het NSO is een orkest waar alle leden ieder jaar opnieuw auditie voor moeten doen”, zegt Margot Kok van het orkest. “Ieder jaar maken we dus schoon schip, en om aan onze leden te komen houden we audities. Vandaag is dat hier in Groningen, en de komende dagen zijn we in Utrecht en Amsterdam.

Eén van de mensen die auditie doet is Anna Kosters. “De afgelopen dagen viel het qua zenuwen wel mee, maar nu neemt het toch wel flink toe.” Kosters is celliste en de auditie vindt plaats in een ruimte waar ze aan een vier koppige jury moet laten horen wat ze kan. “Dat moment dat deze vier mensen jou observeren en iedere noot die je speelt afwegen, dat is echt zenuwslopend.”

In het orkest is plaats voor 94 mensen, terwijl er veel meer mensen auditie doen. “Het ging gelukkig wel vrij goed, op een aantal foutjes na”, zegt Kosters. Komende maandag krijgen de auditanten te horen of ze geselecteerd zijn om te mogen spelen in het orkest.

Mocht dat zo zijn, dan zullen ze hun studies tijdelijk moeten onderbreken. “In februari gaan we op tournee door het land”, vertelt Kok. “Voor slapen is dan bijna geen tijd omdat er dan flink wat repetities en optredens gepland staan. In die periode gaan we overigens ook Groningen bezoeken. Op woensdag 10 februari staan we namelijk in De Oosterpoort.”