Gemeente verrast door komst Franse hooligans

De komst van leden van de harde kern van Olympique Marseille, vorige week donderdag voor het Europa League duel tegen FC Groningen, was een complete verrassing. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten woensdagmiddag tijdens het debat in de gemeenteraad over de rellen met Franse hooligans.

De Franse supporters landden vorige week donderdag om 8 uur ’s morgens op Groningen Airport Eelde. Dat was een verrassing voor de politie en gemeente, want de Franse autoriteiten hadden gemeld dat de harde kern niet mee zou komen.

Daarop werd in de Poelestraat een fanzone voor de Franse supporters ingericht. In de loop van de middag trok een groep Franse hooligans naar de Grote Markt en richtte daar vernielingen aan. Volgens de burgemeester was de ME binnen anderhalve minuut na het gooien met de eerste stoelen aanwezig. De totale ordeverstoring heeft maar tweeënhalve minuut geduurd, aldus Den Oudsten. Er zijn nog geen schadeclaims binnengekomen.

De burgemeester gaf wel toe dat er van tevoren te weinig overleg met de ondernemers van de Poelestraat is geweest.