Geen extra tbs’ers naar Beijum

Er komen geen extra tbs’ers naar Beijum. Dat stelt Gerard Koorman, directeur van Lentis. Onder bewoners van de Onnemaheerd is vorige week veel onrust ontstaan, na een artikel op de weblog Beijum nieuws

Daarin werd gerept over de mogelijke komst van tbs’ers uit de Van Mesdagkliniek. Volgens Lentis berust dit op een misverstand. “Er is nooit sprake geweest van de komst van extra tbs’ers naar ons wooncomplex aan de Onnemaheerd,” zegt Koorman.

Wel vindt binnen het complex een verschuiving van plekken plaats. Het aantal plaatsen voor psychiatrische patiënten die in aanraking zijn geweest met justitie, is al tientallen jaren hetzelfde, namelijk zes. Dat wordt nu uitgebreid naar acht, en maximaal negen plekken. “Voor de rest verandert er helemaal niets”, stelt Koorman.

In de buurt klonken ook veel zorgen over de locatie van het wooncomplex, pal naast een basisschool. Koorman zegt daarover: “Er wordt heel nauwkeurig bekeken of iemand geschikt is voor een bepaalde woonlocatie. Psychiatrisch patiënten met een zedenverleden zullen nooit op de locatie aan de Onnemaheerd geplaatst worden, dat is helemaal niet aan de orde.”

De omwonenden waren ook ontevreden over het gebrek aan communicatie. Lentis stelt altijd eerst met de eigen bewoners in gesprek te gaan; pas daarna wordt de rest van de buurt geïnformeerd. Dat gebeurt volgende week maandag om 20:00 uur  in gebouw de Bron.