Forse kritiek op actie met brandblusser op Noorderpoort

nieuws

Het spuitmiddel dat te zien is in een filmpje op Dumpert is afkomstig uit een echte brandblusser. Dat laten leerlingen uit de klas weten. Dit in tegenstelling tot wat het Noorderpoort zelf meldt.

Door Sebastiaan Scheffer:

In het filmpje is te zien dat een docent van het Noorderpoort College aan de Paterswoldseweg een slapende leerling wakker spuit met een brandblusser. “Ze hebben de opdracht gekregen om een filmpje te maken waarmee ze de media moesten halen”, zegt Harry Bouma van het Noorderpoort. “Omdat ze niet een echte brandblusser mogen gebruiken, hebben ze bij de Action een nepbrandblusser gekocht.” De materialen in deze blusser zouden bestaan uit water en zeep. Volgens Bouma totaal onschuldig.

Noorderpoort jokt
Een officier van de brandweer heeft zijn twijfels als OOG TV hem het filmpje laat zien. “Het wordt met grote kracht naar buiten gespoten. Water en zeep is in die vorm daar te zwaar voor waardoor de spuitkracht lager zou zijn. Bovendien zie je dat er in het klaslokaal stofvorming ontstaat. Dat is onmogelijk bij water en zeep.”

Alles heel veilig gedaan
Een leerling uit de betreffende klas laat weten dat in tegenstelling tot wat de school zegt, het wel daadwerkelijk om een brandblusser gaat. “Maar we hebben het wel heel erg veilig gedaan”, zegt leerling Goku Dest. “We hebben ervoor gezorgd dat niemand gevaar liep, hebben direct alles gelucht, en ook alles opgeruimd. Dus het is goed afgelopen.”

Onwenselijk
Brandweer Groningen laat weten de situatie onwenselijk te vinden. “Een brandblusser is bedoeld om branden mee te blussen, en niet om in de richting van mensen te spuiten”, zegt Sylvian Noeken. “Aan de andere kant is het iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. Je kunt brandblussers overval kopen, en je kunt er mee doen wat je wilt.”

Brandblussers zijn hier niet voor bedoeld
Patrick Teeuwen is het met de reactie van Noeken eens. Teeuwen werkt voor Chubffs Nederland. Een groot beveiligingsbedrijf dat onder andere brandblussers verkoopt en installeert. “Wat hier in dit filmpje gebeurt, daar zijn deze apparaten absoluut niet voor bedoeld. Net zoals een friteuse niet bedoeld is om mee te gooien, en een auto niet om mee te varen. De getoonde situatie is onwenselijk.”

Prikkende ogen
Qua gevaren valt het volgens Teeuwen mee. “Ik weet niet wat voor brandblusser er precies gebruikt is. Als het om een CO2 blusser gaat (koolzuur sneeuw, red.) en deze wordt op kleine afstand op iemand leeggespoten dan kan deze persoon bevriezingsverschijnselen of brandwonden oplopen. Aannemelijker is, omdat het om een klaslokaal gaat, er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van een schuimblusser, poederblusser of vetbrandblusser. Dit is ongevaarlijk, al kunnen er wel irriterende reacties bij de mensen in de ruimte ontstaan, zoals prikkende ogen. Maar goed nogmaals. Een brandblusser gebruik je voor branden, en niet om op mensen leeg te spuiten.”