Zernike College trekt in gloednieuw schoolgebouw

Zo’n dertienhonderd leerlingen van het Zernike College krijgen sinds donderdag les in een gloednieuw gebouw aan de Kerklaan in Haren. “Er is lang over gesproken, maar wat is het toch ontzettend mooi geworden.”

Het gebouw bestaat uit drie etages waar havo, atheneum en atheneum+ leerlingen les krijgen. “We hebben heel lang gedroomd over een nieuw gebouw”, zegt vestigingsdirecteur Elvira Visser. “Onze oude locatie aan de Westerse Drift was aan vervanging toe. Het was te klein, eigenlijk een soort van doolhof. Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de bouw, en vandaag is de allereerste lesdag. Ontzettend spannend!”

Chapeau
Bouwvakkers, verhuizers en docenten zijn de afgelopen periode druk bezig geweest met de inrichting. “Dat is zeker een chapeau waard”, zegt docent Jasper Verkuil. “Er komt veel bij kijken om een school in te richten. Neem nu mijn muzieklokaal. Het installeren van de instrumenten, het inrichten van het lokaal. Een grote klus waarbij we gelukkig geholpen zijn door verschillende leerlingen.”

Doet de WiFi het?
“Natuurlijk kan niet alles gelijk goed gaan”, zegt Visser. “Leerlingen die hun klaslokaal niet kunnen vinden , het zoeken naar materialen, en doet de WiFi het wel. We hebben afgesproken dat we de eerste honderd dagen niet gaan klagen en dat we ons zelf de tijd geven om ons gebouw tot een thuis te maken. Maar dat klagen gaat ook niet gebeuren. Kijk maar om je heen. Iedereen is trots en blij. Men straalt.”

Eén geheel
“Het is een ontzettend groot verschil met ons vorige gebouw”, zegt leerling Pepijn Evers, terwijl hij opkijkt vanuit zijn Scheikunde-boek. “Alles is nieuw, veel licht, de muren hebben frisse kleuren, en het schoolgebouw ervaart als één geheel.” Visser beaamt dat. “We hebben geprobeerd een gebouw te creëren waar onze leerlingen en docenten zich thuis voelen, en waar iedereen zich volop kan ontwikkelen.”

Het nieuwe gebouw aan de Kerklaan heeft veertien miljoen euro gekost.

Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer