“Slopen Papiermolen is niet aan de orde”

Openluchtzwembad De Papiermolen blijft bestaan zoals het nu is. Dat zegt Aanpak Ring Zuid naar aanleiding van beweringen van de Stichting Leefomgeving Zuid.

Kars Marnink is van Leefomgeving Zuid. “Kijk, hier staat het”, zegt hij terwijl hij wijst naar een document. “De aanvraag voor een vergunning om een deel van De Papiermolen te slopen.” De Stichting is erg geschrokken van de informatie die zij boven water hebben weten te krijgen. “Er zijn hele mooie artist-impressions te vinden hoe de nieuwe Zuidelijke Ringweg er straks uit komt te zien. Alleen van het gedeelte bij De Papiermolen was niks te vinden. En dat maakte ons nieuwsgierig.”

Een drie meter hoge muur
De Stichting klopte aan bij de gemeente die de informatie keurig presenteerde. “We wisten niet wat we zagen. Een sloopvergunning om de monumentale Papiermolen gedeeltelijk te slopen.” Uit de plannen blijkt dat de nieuwe Ringweg een iets zuidelijker gelegen tracé gaat volgen. Dit gaat ten koste van de bomen, bosschages en een deel van de ligweide. Ook zal het Papiermolenpark en de vijver sneuvelen. “In plaats daarvan komt er een drie meter hoge muur te staan over een lengte van driehonderd meter, die de ringweg scheidt van het zwembad.”

Informatie niet juist
Volgens projectleider Marco Sanders van Aanpak Ring Zuid klopt de informatie niet. “We gaan inderdaad de bomen en bosschages weghalen. Dit maakt onderdeel uit van De Papiermolen en dus van het Rijksmonument en hier hebben we een vergunning voor aan moeten vragen. Op de scheidslijn van de ligweide met de bomen zal een groene muur komen te staan. Dit is niet een muur van grijs beton, maar een ecologische muur die past binnen het geheel. De vijver blijft ook, alleen krijgt deze een andere plek. Dat kan ook niet anders, want dit is een zogenaamde overstortvijver die gebruikt wordt om overtollig water op te vangen vanuit een naburige wijk.”

Het wordt straks minder mooi
“Als je nu op het terrein van het zwembad staat dan lijkt het ontzettend mooi. Dat zal straks zonder bomen inderdaad minder mooi worden. Dat geef ik toe. Maar bij zo’n groot project als de Zuidelijke Ringweg is het nu eenmaal nemen en geven omdat je op een klein terrein heel veel wilt realiseren.”

Actie
Marnink laat het er niet bij zitten. “De gemeente doet er verstandig aan om de vergunning nog eens goed te bekijken. En buurtbewoners en betrokkenen moeten zienswijzes (Een zienswijze is een reactie die een belanghebbende aan het bevoegd gezag kan sturen als reactie op een ontwerp-besluit, red.) indienen om de betrokken mensen wakker te schudden.