Nieuws van ver veroorzaakt lokale intolerantie

nieuws
foto: Bob de Vries

Berichtgeving over de Griekse schuldencrisis, de Arabische Lente of het atoomprogramma van Iran beïnvloedt onze blik op de betrokken bevolkingsgroepen elders in de wereld. Tegelijkertijd heeft het ook invloed op ons beeld van groepen in onze directe omgeving. Dat concludeert RuG-promovendus Thijs Bouman.

Hij onderzocht hoe berichtgeving over verre wereldgebeurtenissen lokale groepsrelaties kan veranderen. ‘Berichtgeving over verre gebeurtenissen, zoals de Arabische revoluties of de financiële problemen in Griekenland, roept gevoelens van dreiging op en die kunnen overslaan in lokale onverdraagzaamheid,’ zegt Bouman.

‘In een van mijn onderzoeken tonen wij bijvoorbeeld aan dat berichten over de Griekse schuldencrisis niet alleen de mening van Nederlanders over Grieken beïnvloedt, maar dat Nederlanders ook vaak intoleranter worden tegenover lokale minderheidsgroepen zoals Turkse, Marokkaanse en Poolse Nederlanders.’

Deel dit artikel:

 1. Oh, vandaar dat de propagandazender NOS* geen aandacht besteed aan de huidige opstand van de Koerden en linkse Turken tegen de fascist Erdogan.
  Die compleet on-Europese griezel die ISIS niet aanvalt en Al Qaeda in Syrie (Al Nusra en Ahrar al Sham) steunt.

  * Nieuwsuur is niet veel meer dan een platform voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  1. VSH vergeet ook nog het gebrek aan aandacht voor de repressie van minderheden en de afname van iedere vorm van vrijheid in Rusland. Daar zou wel wat meer aandacht aan worden besteed. Een vergelijkende analyse van de bezetting van delen van soevereine staten door Rusland met de ontwikkelingen in de jaren dertig lijkt mij een mooi onderwerp voor een documentaire van de publieke omroep.
   Heel verstandig van Kamp om de afhankelijkheid van Russisch gas verder te willen verminderen.

   1. Jack.

    Oude Stalker.

    Waar heb je het over? Rusland is als weerbarstig buurland van de NATO dat zich niet wil onderwerpen aan de economische machten in de NATO-landen, meerdere keren per week op negatieve wijze aan de beurt bij Nieuwsuur.

    Evenwichtige verslaggeving/opinievorming met betrekking tot Rusland zoals op de ARD en ZDF zul je in het kruiperige VS-vazaaltje Nederland niet vinden.

    Maar dat NATO-lid, en door enkele verdwaasde figuren als Pechtold nog steeds als potentieel EU-lid ingeschatte Turkije in brand staat, mogen we hier niet weten.

    Dat het toerisme in Turkije in juli met een kwart gehalveerd is ten opzichte van dezelfde maand in 2014, vinden de enge Pechtoldjes en redacteuren van de NOS van deze wereld kwalijker dan dat Erdogan de oorspronkelijke bewoners (Assyriers, Koerden, Yezidi’s, Armeniers, Druzen, Alewieten) uit Syrie, Irak en Turkije via verschrikkelijke burgeroorlogen wil verjagen.

   2. Kennelijk denk je een monopolie te hebben om te kunnen beoordelen over wat evenwichtige verslaggeving is.

    Raar dat je een dictatoriaal regime meent te moeten ondersteunen dat een tribunaal om de verantwoordelijken voor de dood van veel Nederlanders blokkeert. Uit Duits onderzoek! blijkt ook een duidelijke rol van Rusland bij het neerhalen van MH17.
    Homosexuelen worden vervolgd, persvrijheid bestaat niet, vrije partijvorming ontbreekt, de media worden gestuurd door het regime, delen van soevereine staten worden bezet of geannexeerd, dissidenten worden vermoord. Kijk nog maar even wat beter op de site van ARD, misschien dat je dan de illusie kwijt raakt dat de westduitse media de russen ondersteunen.
    Rusland hoeft zich niet te onderwerpen, daarvoor is de omvang van de economie van het land veel te gering. Alles drijft op de export van olie en gas, door de lage prijzen is de crisis heel wat dieper in Rusland dan hier. Zeker omdat de vrienden van het regime vrolijk doorgaan met het vullen van hun zakken en het geld in het Westen stallen. De oud-KGB agent Putin doet daar niets aan.

    Rusland telt nog een beetje mee door een nogal avontuurlijk buitenlands beleid gebaseerd op nostalgie naar de Sovjet Unie.

    Wanneer je je liefde aan dit soort regimes verklaart dan is er toch echt iets mis met je beoordelingsvermogen.

   3. Verklaar geen enkele liefde aan Putin. Maar de door NATO-propaganda gestimuleerde hysterie verdient wel wat kanttekeningen.

    Zit qua analyse van Putins beleid ergens tussen Schmidt en Van Rossem in.

   4. Schmidt staat op de loonlijst van Gazprom en Maarten van Rossem is het kennelijk ontgaan wat het betekent wanneer een land onafhankelijk en soeverein is.

    Volgens ben jij de enige die hysterie ziet, goedkoop trucje om de meningen van anderen die meestal heel wat beter onderbouwd zijn dan die van een schoonmaker, een eenzame historicus en een betaalde propagandist weg te zetten.

   5. Putin die Rusland niet omsingeld wil zien door NATO raketbases en raketschild met Hitler vergelijken (vond je Putler erg origineel) is niet anders hysterie.

    Terug naar het ontbreken van berichtgeving over het geweld in Turkije en andere alarmerende berichten. Deze EU-kandidaat is onder Erdogan kampioen journalisten opsluiten.

   6. Je moet wel even het nieuws blijven volgen VSH, valt me een beetje tegen dat je de door jou zo geprezen Duitse publieke omroep niet volgt.

    Irish Times:

    This week German public television ran a report recalling how Mr Schröder, after pushing for a new gas pipeline between Russia and Germany when in office, later became chairman of the pipeline consortium operated by the state-controlled gas company Gazprom.

    Suggesting Mr Schröder was as much Russian lobbyist as elder statesman, the report said he attended a meeting with the Russian ambassador on March 4 in the Berlin embassy. The ex-leader declined to comment on his dealings with Russia or the meeting.

    Vele andere bronnen bevestigen dit, google maar even. Of beperkt je je liever tot Bild Zeitung?

   7. Oude stalker van me.

    Jij schrijft “Schmidt werkt voor Gazprom”. Ik schrijf “Schmidt werkt niet voor Gazprom want de man is 95″. Jij googelt (je hobby?) een stuk of Gerhard Schroder”.

    Toch niet wat seniele aan het worden?

   8. Bildzeitung? Nooit gelezen. En dat weet jij als mijn stalker ook.

    Als sociopaat die als onbezoldigd (?) beschermheer van de bouw en slooplobby (je hebt toch communicatiebedrijfje?) haal je alles uit de kast om tegenstanders van de sloop van de stad te bestrijden.

    Bij Middenweg en Chris is een reeks beledigingen genoeg gebleken. Gefeliciteerd. Bij mij haal je alles uit de kast. Inclusief framen op basis van leugens.
    Zoals het voor de honderdste keer over dat ik Bild lees. Een blad dat ik nog nooit in handen heb gehad. Ben benieuwd wanneer het de OOGTV redactie gaat opvallen dat jij met niets anders bezig lijkt te zijn dan tegenstanders van de Veralmerisering door Wolthorn (Pvda, Bouwbedrijven, ROEZ, Ton Schroor) op deze site monddood te maken.

    Arme ziel. Wat wens ik jou een functionerende amygdala toe. Kun je ervaren wat het is om iets van menselijk bewustzijn te hebben.

   9. Soms hoef je maar een heel klein beetje moeite te doen om bij betrouwbare sites te vinden wat de relatie is tussen een aantal verschillende oud-politici in Duitsland en de oude KGB-agent Putin.
    Wanneer je dit niet wilt zien dan ben je wel heel erg naïef en verdiep je je totaal niet in de materie waarover je van alles beweert.
    Belangrijkste bron van sommigen blijken de overdenkingen van Strobos en Bild Zeitung te zijn. Ofschoon dat laatste kennelijk nu niet meer gezegd macht worden na het geblunder van VSH over de bemoeienis van Blackwater in de Oekraïne. De betrokkenheid van Russische militairen is nu al door Rusland toegegeven. De enige die daar niet in gelooft is VSH.

   1. Ik ga het snel eens lezen Rene!

    (Excuses voor het ontbreken van het streepje op de laatste “e”, maar ik weet niet hoe ik die er met mijn telefoon op krijg).

 2. Het onderzoek geeft wel een verklaring voor het toenemend intolerante en rare gedrag van sommigen hier t.a.v. anderen die niet als de ‘enige echte stadjers’ worden beschouwd.

  1. Jack, Oude Stalker.

   Beetje goedkoop om mij met “sommigen” aan te duiden. Het doet je constante getroll richting mij niet minder opvallend zijn.

   Ik heb nooit geschreven dat Stadjers beter zijn dan andere Stad-Groningers. Of je bent dement, of je zit de boel weer zoals zo vaak te verdraaien.

   Hoe het ook zij: een klein eng ventje blijf je.

 3. Ook intolerantie over Randstedelingen, Friezen .. Zij die maar wat roepen over Groningen. Zelfs onze eerste koning Lodewijk Napoleon, kon het achterland maar weinig interesseren. De Randstad als enig paradepaardje.

  1. Sjoerd toch. Lodewijk Napoleon was een man die hart had voor “zijn” land en het gehele land is doorgetrokken om het te leren kennen… hij heeft Groningen net niet bereikt; hij kwam tot Assen. Niet verwonderlijk gezien de wegen in die tijd.

   En hem haal je aan om je (niet-bestaande) punt kracht bij te zetten… ai, ai…

   Sjoerd, als je ergens geen verstand van hebt, doe dan ook niet alsof. Dat staat zo dommig.

   1. Wat weer een Calimerogedrag! En nog onterecht ook. Er woont maar een paar procent van de Nederlandse bevolking in Groningen. Niet zo raar dat niet alle aandacht in Den Haag dan op Groningen is gericht.

    Er zijn niet zoveel Groningers die vinden dat hun structureel onrecht wordt aangedaan. Allerlei regionale of lokale partijen zouden dan echt wel meer stemmen trekken dan nu.

   2. In dat geval kunnen wij ons ook uitroepen tot een autonome staat. Weg onder het juk van politiek Den Haag!

   3. Dat kunnen ‘wij’ doen, maar ‘wij’ doen dat niet omdat ‘wij’ dat niet willen en ‘wij’ het niet nodig en onzinnig vinden om altijd maar weer anderen de schuld te geven van ‘onrecht’ wat ons wordt aangedaan.

   4. Sjoerd.

    Beter zouden we ons aansluiten bij Duitsland. Bestaat veel animo voor onder Groningers. Misschien niet zo zeer import Stad-Groningers, maar bij een peiling onder ons (!) bleek een ruime meerderheid voor de te zijn.

    Wordt lastig. Bij landen die niet tot onze NATO horen, spelen we graag voor brandstichter en gaan we voor verdeel en heers. Daar kennen we graag, zelfbeschikkingsrecht voor minderheden toe. Zoals op de welhaast heilige Servische grond van Kosovo.

    Gaat het om Russen die onder Kiev Nazi’s geen tweederangs burgers willen worden in een land dat tot administratieve correctie in Sovjet dictatuur altijd Russisch was. Of als het om Groningers die meer met Duitsers dan met Hollanders hebben, dan is zelfbeschikkingsrecht iets wat niet telt. Hypocrisie? Ja. Hypocrisie is de kern van Westerse machtspolitiek.

   5. Dat is ook iets, wat mij in het bijzonder hekelt VSH. Van dat import, dat maar van alles over Groningen uitstort, maar noch de hoed en noch de rand kent en van toeten noch blazen weten.

    Dat was ook altijd mijn voorstel, niet om de Grunnegers de grens over te schieten, maar om elkaar economisch te versterken.

    Zolang de raad en gemeentebestuur van de stad Groningen, maar ook in de provincie uit import bestaat, blijft het lastig. Er lag ooit een schitterend Langmanrapport met aanbevelingen. Dit was zelfs geaccordeerd door de regering van destijds. Daar is niets van terechtgekomen. De zgn Langmangelden gingen vervolgens verdampen, mede door het afblazen van de ZZL als een belangrijk onderdeel om de infrastructuur te versterken. Daarvoor in de plaats kregen wij het forum, tram en de nieuwbouw van de sociale dienst, als akkoordje van het college 2006-2010. Tegenwoordig heten deze gelden ‘rsp’, waar ook oa de herstructurering van de Ringweg van betaald wordt. Het zijn projecten, dat in zijn doelstelling volgens de leer van het langmanrapport totaal de plank misslaan. Groningen is er niet meegeholpen.

   6. * Bovendien vraag ik mij af, of de herstructurering van de Ringweg hiervan betaald moet worden. Het lijkt mij bij uitstek een aangelegenheid voor het ministerie van verkeer en waterstaat, waardoor de zgn ‘RSP’ gelden hierdoor ongemoeid blijven voor veel belangrijker zaken om de ‘broodnodige’ infrastructuur te versterken

   7. Tegenwoordig het ministerie van Infrastructuur en Milieu geheten. Niet meer bij te benen al die naamsveranderingen.

   8. Het Calimerogedrag is weer groot, de onzin spat weer van het scherm af.
    Nu zou een meerderheid van de echte Groningers het liefst bij Duitsland horen. Wat een onzin.

   9. Na 2018 krijg jij het voor het zeggen Jack. Nadat er een basisinkomen is ingevoerd voor alle Grunnegers met minstens 1ste graads voorouders. Dit voor het leed van de aardgaswinning als inhaalslag, waarvan de rest van Nederland altijd profijt heeft gehad. Bovendien willen de rasechte Grunnegers sowieso niet meer bij het koninkrijk der Nederlanden horen.

   10. Vergis je niet oude Stalker.

    DvhN heeft onderzoek gedaan naar wens van Groningers om bij Duitsland te horen. En een meerderheid was voor.

    Maar zelfbeschikkingsrecht is alleen voor minderheden in landen die zich nog niet aan de NATO (Bilderberg) dominantie hebben neergelegd.

   11. Jongens, wat spat de frustratie er weer van af!
    Pleidooien voor gratis geld en Groningen bij Duitsland. Dan mag FCG tegen Bayern München spelen. O wacht, nee, dan wordt het Oberliga. Tegen SV Meppen en Oldenburg voetballen. Ook leuk.

    Volgende eerst iets meer nachtrust nemen voordat er weer Calimerogedrag vertoont gaat worden. Mensen hebben een hekel aan die eeuwige klagers en misantropen die overal een complot zien die het eigen falen moet verklaren.

   12. Mensen hebben nog een veel grotere hekel aan sociopaten. Alleen maar bezig met hun eigen kleine belang. Ten koste van alles.

 4. Misschien zouden de separatistionisten samen een Waddeneiland kunnen bezetten en onafhankelijk verklaren. Ik ben daar een groot voorstander van, dan zijn we eindelijk van dat trieste geklaag over anderen af.

  1. Misschien kunnen sociopaten in de toekomst een amygdala vergroting krijgen
   Wordt de wereld heel wat ellende bespaart.

   Vandaag een zondagstochtje met de auto gemaakt. Wat een Groningse vlaggen en wimpels. Mocht de globale economische pleuris uitbreken, dan trappen wij Groningers alle aan Groningen vijandige elementen buiten, en gaan we voor een aansluiting bij onze Saksische broeders aan de andere kant van de grens.

 5. Gratis geld? We zijn de grootste nettobetalers van Nederland. De rest van Nederland heeft heel (imago)schade aangericht in Groningen voor hun welvaart. Zou het dan niet billijk zijn, dat de Grunnegers voor al dat leed enigszins worden gecompenseerd?

  1. Degenen die voortdurend lopen jammeren over de eigen beroerde situatie die door anderen zou zijn veroorzaakt, zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor hun eigen leed.
   Het lijkt me verstandiger om wat minder te zeuren en klagen over anderen en wat meer zelf de handen uit de mouwen te steken.
   Ik snap niet dat de klagers niet opkrassen naar elders wanneer het hier allemaal zo verschrikkelijk is.
   Mij bevalt het prima en ga ook nog lang niet weg.

   1. Jij bepaalt niet of een discussie gesloten is.
    De uitdrukking luidt ‘kant noch wal raken’ en niet ‘noch kant noch wal’. Dat een allochtoon dat moet vertellen is wel een beetje gênant.

   2. In jouw geval, was het tweeledig .. raakt noch kant, noch wal.

    Gaat ook niet verder op jouw bijdrage in .. raakt noch kant, noch wal

    Wij zijn Grunnegers!

   3. Je hanteert je eigen regels mbt het gebruik van de Nederlandse taal. Prima, maar het komt de leesbaarheid en het begrip bij geadresseerden niet ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *