Kinderen timmeren dorp van planken en pallets

Een dorp in elkaar timmeren met planken en pallets. Het gebeurt deze week op het voormalige SuikerUnie-terrein. “Ik vind het echt ontzettend leuk om te doen!”

“Dit wordt het kantoor van de baas”, zegt de negenjarige Mats terwijl hij wijst naar een verzameling pallets. “En omdat het het kantoor van de baas is, hebben we in het kantoor telefoon”. Terwijl Mats door de hut loopt wijst hij naar een oud mobieltje. “Alleen doet hij niets meer, want de batterij is leeg.”

“De bedoeling is dat we in een week tijd een compleet dorp in elkaar timmeren”, vertelt Rik Sijm van de organisatie. “Daar zitten dus restaurants tussen, maar ook winkeltjes en zelf een zwembad.” De kinderen worden begeleid door ervaren vrijwilligers. “Ik denk dat het heel belangrijk is om dit te organiseren”, zegt Johan Sijtsma. “Haal ze maar achter die computers en telefoons vandaan en laat ze hier maar spijkeren en timmeren. Het is gewoon erg goed voor hun ontwikkeling. En dat zie ik ook, want de meerderheid heeft nog nooit een spijker uit een stuk hout getrokken.”

Aan het Timmerdorp Groningen doen dit jaar 350 kinderen mee. “Dat zijn 150 meer als vorig jaar”, zegt Sijm. “Kortom qua opkomst is het een ontzettend groot succes, alhoewel we nog wel iets meer vrijwilligers zouden kunnen gebruiken”. Voor de liefhebbers heeft Sijm overigens goed nieuws want ook volgend jaar gaat er weer een Timmerdorp gehouden worden.