Aanmeldingen pabo Hanze gehalveerd

Het aantal aanmeldingen voor de PABO is drastisch afgenomen. Dat komt volgens de Algemene Onderwijs Bond vooral door de nieuwe toelatingstoetsen voor de lerarenopleiding basisonderwijs.

De 25 pabo’s tellen gemiddeld 30 procent minder aanmeldingen. Volgens de AOB is bij sommige opleidingen, waaronder de Hanzehogeschool Groningen, het aantal startende studenten zelfs gehalveerd. Wie onderwijzer wil worden, moet voor het eerst voldoen aan minimaal een havo-3 niveau voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Omdat geen enkel havo-profiel alle drie deze vakken kent, moest bijna elke aankomend pabo-student in zijn eindexamenperiode of in de zomervakantie één of twee toetsen maken.

Volgens de Hanzehogechool is het nog niet bekend hoeveel leerlingen worden toegelaten maar de school rekent op een terugval van 40 a 50 procent. Er worden nog steeds leerlingen toegelaten. Volgens de school is een selectie goed,ook al in verband met een relatief grote uitval. Maar de school heeft twijfels bij de huidige toets.