Workshop laat Wessel Gansfort liedjes componeren

Op een interactieve manier met muziek en met de Duitse taal bezig zijn. Leerlingen van het CSG Wessel Gansfort hadden maandag deze mogelijkheid. Zij volgden een bijzondere gastles van de Duitse Musik-Botschafter Carsten Galle.

“Ein bißchen mehr nach oben und hörmal”, zegt Galle tegen een leerlingen uit H2B. Docent Duitse taal Olga Mikesova kijkt trots toe. “Eigenlijk hadden we Galle hier vorig jaar al willen hebben, maar zijn agenda puilt uit. Scholen in Polen, Spanje, Duitsland en ook in Nederland zijn erg geïnteresseerd in zijn colleges.”

Galle zijn workshop duurt vier uur en vindt volledig in het Duits plaats. Tijdens de vier uur wordt er uitleg gegeven over een interactieve installatie. “Ist Windows open-source?” Vraagt hij aan een leerling die ontkennend schudt. “Und Linux? Ist Linux open source?”

Maar behalve theorie mogen de leerlingen ook veel zelf doen. “Tijdens het eerste uur vormden wij een orkest”, vertelt een enthousiaste Hugo de Jong. “We moesten een bord in de lucht houden met daarop een code. De code wordt geregistreerd door de webcam die er een geluid aan koppelt. Kijk. Als ik het bord naar beneden beweeg wordt de toon lager. En als ik naar rechts loop gaat het sneller. Ontzettend tof!”

Mikesova wil met de les bereiken dat de leerlingen op een leuke manier bezig zijn met de Duitse taal. “Het mag er nu op lijken dat ze vooral met muziek bezig zijn, maar ondertussen moeten ze de aanwijzingen in het Duits opvolgen, en moeten ze ook in deze taal communiceren. Eigenlijk slaan we dus twee vliegen in één klap.”

Meer informatie over de workshop is te vinden op de website Institut Fatima.