Uitzendbureau overtreedt Cao

nieuws
foto: Sybren Mulder

“In oktober vorig jaar kwamen we op een bouwplaats pal tegenover het Groninger stadhuis Hongaarse en Poolse bouwvakkers tegen die fors werden onderbetaald,” zegt Helga Tienkamp van FNV Bouw. De FNV heeft via een rapport van de Inspectie SZW bewijs van de cao-overtreding in handen gekregen.

De bond trok aan de bel bij de gemeente en kreeg daar van wethouder Paul de Rook te horen dat het niet zijn taak is dit te onderzoeken. De wethouder verwees naar hoofdaannemer BAM. Uiteindelijk haalde de bond via de Inspectie SZW het bewijs binnen.

Het eerste rapport dat binnen is bevestigt wat de FNV al wist, het bureau AOK betaalt haar Hongaarse ijzervlechters fors onder cao. “Sinds oktober zijn we AOK op bouwplaatsen in Leeuwarden, Deventer en recent ook Utrecht tegengekomen,” zegt Masja Zwart van FNV Naleving. “We hebben de betrokken hoofdaannemers BAM en Heijmans laten weten dat de betaling van deze uitzendkrachten niet klopt, maar toch grepen ze niet in. Ze snappen blijkbaar niet wat ketenverantwoordelijkheid inhoudt”.

FNV heeft AOK inmiddels gesommeerd per direct te zorgen voor een nabetaling.