Een glimlach bij examen Nederlands op Wessel Gansfort

Natuur- en scheikunde en kunst stonden al op het rooster maar woensdagmiddag moesten alle VMBO-leerlingen in actie komen. Op het programma het eindexamen Nederlands. “Dit gaat gewoon helemaal goed komen.”

Het is een uur voor het begin van het examen. In de aula van het CSG Wessel Gansfort aan het Heerdenpad verschijnen de eerste examenleerlingen. “Nederlands is volgens mij het makkelijkste examen”, zegt Rianne Woldijk met een grote glimlach op haar gezicht. Haar klasgenote Janita Ausema beaamt dit. “Ik voel me erg rustig. Ik denk dat het wel goed gaat komen.”

Het eindexamen Nederlands wordt niet afgenomen in het gymlokaal maar in een computerlokaal. “Dat is nu sinds een aantal jaren zo dat het op deze manier wordt afgenomen”, zegt docente Petra de Vries terwijl ze de houten schotten tussen de werkplekken plaatst die het afkijken moeten belemmeren. “De leerlingen krijgen gewoon een tekst- en een opgavenboekje, maar werken de antwoorden uit in een Word-document op de computer. Dat is bij het schrijven van een samenvattingsopdracht gewoon ontzettend handig.”

Behalve het schrijven van een samenvatting, het maken van een tekstopdracht bestaat het examen ook uit het beantwoorden van vragen over verschillende artikelen. “Ik hoop dat de samenstellers gekozen hebben voor leuke onderwerpen. Zolang ze maar geen teksten uitgezocht hebben die gaan over de bouw of over wiskunde-achtige dingen. Want daar heb ik echt geen verstand van”.

Deel dit artikel: