Waterstrijd herleeft in Stad

De gemeente versus de particulieren. Bedrog, intimidatie en achterkamertjespolitiek. Het zijn de ingrediënten van de theatervoorstelling ‘Waterstrijd’ die donderdag in première gaat.

“Rond het jaar 1900 kende Groningen twee waterbedrijven”, vertelt stadshistoricus Beno Hofman die het stuk ook geschreven heeft. “De particulieren, die onder andere de toren aan de Noorderbinnensingel bezaten, en de gemeente die een watertoren liet bouwen aan de Hofstede de Grootkade. Toen de particulieren winst gingen maken heeft de gemeente er alles aan gedaan om de particulieren over te nemen.”

Die strijd en dat machtsspel wordt de komende weken uitgebeeld in het amfitheater in de watertoren aan de Noorderbinnensingel. “Het is een geweldige locatie”, vertelt Marija Katic, die in het stuk een geslepen politica speelt. “Vroeger was dit de bak waar het water in werd opgeslagen, en vervolgens onder hoge druk naar de huishoudens werd gebracht. Die geschiedenis op deze locatie te mogen spelen is voor mij heel bijzonder.”

In het stuk neemt Marija, die Mietje Kat speelt, het dus op tegen Beno Hofman die de rol van op zich heeft genomen van Wubbo Waterman. “Alles wordt zoveel mogelijk waarheidsgetrouw nagespeeld. Daarvoor heb ik heel wat onderzoek gedaan en archieven na moeten pluizen.”

Meer informatie over de voorstelling is te vinden op de website van Beno en Marija.