Aantal verkeersslachtoffers moet drastisch omlaag

Op de Groningse wegen kwamen in 2013 28 mensen om het leven. Veel te veel vindt de VVD in de provincie. Door meer geld te investeren in het onderhoud moet dit aantal flink teruggedrongen worden.

De VVD doet de uitspraak naar aanleiding van een rapport van de Noordelijke Rekenkamer. Daaruit blijkt dat twintig tot 25 procent van de provinciale wegen slecht onderhouden zijn. “Er wordt nu jaarlijks 4,8 miljoen euro besteed aan onderhoud en veiligheid van wegen”, zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse van de VVD. “Wij willen dat dit bedrag verhoogd wordt naar 7 miljoen euro per jaar.”

Een goed beheer is essentieel voor de veiligheid. “Tussen de Provincie en het Rijk zijn afspraken gemaakt dat er richting 2020 maximaal 25 doden en driehonderd mensen ernstig gewond mogen raken bij verkeersongelukken. Als wij 7 miljoen euro per jaar investeren dan kunnen deze aantallen met twintig procent omlaag.”

De VVD doet de uitspraak omdat er dinsdag onderhandeld wordt over een nieuw provinciebestuur. “Wij roepen de partijen die aan tafel zitten op om ieder jaar zeven miljoen euro te reserveren, omdat we hiermee onze provincie behoorlijk wat veiliger kunnen maken.”